BÖLÜM 1

1. Mısırlı Yahudilere Yeruşalim ve Yahudiye ülkesindeki Yahudi kar­deşlerinden selamlar! Bolluk ve barış dilekleriyle.
2. Tanrı sadık kulları İbra­him, İshak ve Yakup'la yaptığı ant­laşmayı anımsasın ve sizlere esenlik versin.
3. Hepinize O'na tapınacak ve istekleri doğrultusunda davranacak yürek versin. Yüce düşünceler, istekli bir ruh versin.
4. O yüreklerinizi yasa­sına ve buyruklarına açsın ve size ba­rış versin.
5. Dualarınızı duysun, sizin­le uzlaşsın ve kötü zamanda sizi bı­rakmasın.
6. Şimdi bizler burada sizin için dua ediyoruz.
7. Yüz altmış dokuz yılında Dimitrios kralken biz Yahudiler size şunları yazdık: Bu yollarda umutsuz acılarla karşılaştık, çünkü Yason'la ortakları kutsal ülkeye ve krallığa kötülük etti­ler.
8. Tapınağın kapısını yaktılar, suç­suz insanların kanını döktüler. Ardın­dan Rabbimiz'e dua ettik ve O bizi dinledi. O'na buğday ve un adadık, lambaları yaktık, ekmek somunlarını hazırladık.
9. Şimdi size şu öğüdü veri­yoruz: Kislev ayında Çardak Bayramı'nı kutlayın, yüz seksen sekiz yılın­da*.
*Makabeler'in ikinci kitabında geçen yıllar İ.Ö. 312 yılında başlayan Selosid takvimine göredir.
*Kitabın önsözü olan bu mektup, tapınağın adanmasına çağrıdır. Dolaylı biçimde atılan tarih bir önceki mektuptan kırk yıl öncesine değinmektedir.
10. Yeruşalim ve Yahudiye ulusu, se­nato ve Yahuda'dan* Kral Ptolemi'nin özel öğretmeni ve meshedilmiş kâhin­ler ailesinden Aristobulus'a ve Mısır­daki Yahudiler'e selamlar ve sağlık dilekleriyle!
*Yahuda Makabe.
11. Bizi büyük tehlikelerden kurtar­dığından beri krala karşı davamızı sa­vunduğu için Tanrı'ya şükrediyoruz.
12. Çünkü O, kutsal kente karşı silaha sarılanları kovdu.
13. Onların önderi söz­de karşı konulmaz ordusuyla Pers ül­kesine vardığı zaman, Nanea* Tapınağı'nda paramparça edildi. Bu olay tan­rıçaya hizmet eden kâhinlerin hazırla­dığı düzen sonucu oluştu.
*Bu tanrıça Efes'teki Artemis'e (Diyan'a) benzer. Bu tapınak İlimeyas'ta bulunuyordu.
14. Antiyo­kus sözde Nanea ile evlenmek ama­cıyla arkadaşlarıyla oraya gitti. Ora­daki hazineleri çeyiz olarak almayı ta­sarlıyordu.
15. Nanea'nın kâhinleri ha­zineleri sergilemişlerdi. Antiyokus ya­nındaki bir kaç kişiyle birlikte kutsal bölgeye girdi. O içeri girer girmez kâhinler tapınağı kapattılar.
16. Tavan­daki gizli kapıyı açtılar ve yıldırım gi­bi davranıp Antiyokus'la yanındakilerin üstüne taşlar fırlatıp attılar. Ardın­dan onları parçaladılar, başlarını kesip parçaları dışarıdakilere attılar.
17. İnanç­sızlara hak ettikleri cezayı veren Tan­rımız'a her yerde yücelikler olsun!
18. Kislev ayının yirmi beşinci gü­nü tapınağın arıtılmasını kutlayacağı­mız için, bunu size bildirmeyi uygun görüyoruz. Böylece tapınağı ve suna­ğı yaptıran Nehemya kurban sunduğu zaman oluşan ateşi ve Çardak Bayramı'nı kutlayabilirsiniz.
19. Çünkü ata­larımız Pers ülkesine sürgün edildi­ğinde o zamanın inançlı kâhinleri su­naktaki ateşten bir parça aldılar ve onu gizlice susuz bir kuyunun boşlu­ğunda sakladılar. Ateşi o denli iyi sakladılar ki, o yeri kimse bilemedi.
20. Yıllar sonra Tanrı'nın dirlik zama­nında Pers ülkesinin kralı tarafından görevlendirilen Nehemya, ateşi saklayan kâhinlerin soyundan gelen kişileri ateşi almaya gönderdi. Ancak oraya giden kişiler ateşi bulamadıklarını, ama orada koyu bir sıvı var olduğunu bil­dirdiler. Nehemya bu sıvının bir kıs­mını alıp geri gelmelerini buyurdu.
21. Kurban edilecek şeylerin hazırlan­masının ardından Nehemya odunun ve üstündeki şeylerin üzerine sıvıyı dökmelerini buyurdu.
22. Ardından da­ha önce bulutlarla örtülü olan güneş parlayınca, büyük bir ateş yandı, her­kes bu işe şaşıp kaldı.
23. Sunulan kur­ban yanarken kâhinler ve kâhinlerle birlikte hazır bulunan tüm kişiler dua etti. Yonatan duayı makamla okuyor, öbürleri Nehemya'yla beraber karşılık veriyordu.
24. Dua şöyleydi: "Ey Rabbimiz, Efendimiz, Tanrımız, her şeyi yaratan sensin. Tek kral ve hayır sahibi sen­sin; görkemlisin, güçlüsün, doğrusun, merhametlisin.
25. Herkese rızkını sen verirsin, hak gözetirsin, her şeye gü­cün yeter ve sen sonsuza dek varsın. İsrail'i tüm kötülüklerden sen kurtar­dın, atalarımızı cennete gitmek üzere sen seçip kutsadın.
26. Senin olan tüm İsrail ulusu adına sunulan kurbanı ka­bul et, mirasını koru, kutsa.
27. Bizler­den dünyanın her yanına dağılmış olan­ları bir araya getir. Bizlerden putpe­restlerin kölesi durumunda olanları öz­gür kıl. Hor görülenlerin ve tiksinilenlerin tarafını tut ve Tanrımız oldu­ğunu putperestlere bildir.
28. Bize acı çektirenleri, saygısızlık edip bizi gü­cendirenleri cezalandır.
29. Musa'nın söz verdiği gibi ulusunu kutsal topraklara kesinlikle yerleştir."
30. Ardından kâhinler ilahiler oku­dular.
31. Sunulan kurbanlar yanınca, Nehemya geri kalan sıvının büyük taşların üzerine dökülmesini buyurdu.
32. Bu iş yapıldıktan sonra bir ateş yan­dı ve sunaktaki ateşin içinde kaybol­du.
33. Olup bitenler duyulup da sürgü­ne gönderilen kâhinlerin ateşi sakladı­ğı yerde bir sıvının oluştuğunu ve Nehemya ile ulusunun sundukları kurba­nı bu sıvı ile arıttıklarını Pers Kralı öğrenince,
34. gerçekleri doğruladıktan sonra o yerin etrafını çitle çevirdi ve kutsal bölge olduğunu duyurdu.
35. Kral gözde kişilerle çok sayıda değerli ar­mağanlar değiş tokuş etti.
36. Nehemya ve ulusu bu nesneye "Neftar" adını ver­diler. Bu sözcüğün anlamı arıtmaktır, ama genellikle bu maddeye "Neftai" denir.